Инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция“ пред студенти: На улицата често няма възможност за поправителен

На улицата често няма възможност за поправителен. Никой не е „застрахован“, но можем да се предпазим, ако мислим и бъдем внимателни. С тези думи се обърна към студенти от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция“ Пловдив. Лекцията му пред младежите е в рамките на кампанията „Отговорни на пътя“.

Пловдивска област е на първо място по брой катастрофи и загинали в стараната. Анализите от последната година все пак показват намаляване на тежките ПТП със 72 в сравнение с предходната, 10 по-малко са загиналите, с 90 е паднал броят на ранените. Най-големият процент от инцидентите са предизвикани от нови водачи, които са с до 5 години опит зад волана. Най-честите причини са неопитност, емоция, употреба на алкохол и упойващи вещества. Зад статистиката се крие много болка и тъга, подчерта Ботьо Гиргинов.

Според експертите изпращането на текстови съобщения при шофиране увеличава вероятността от злополука над 20 пъти. Затова пък поставянето на обезопасителен колан, липсата на който често води до фатален изход, отнема между 3 и 5 секунди.

Като напомни на младите хора, че мястото на високата скорост не е улицата, инспектор Гиргинов обърна внимание и на факта, че всеки от нас в повечето случаи е пешеходец. И от него зависи дали ще се постави в ситуация на риск. Нека не разчитаме само на другите, а сами да пазим себе си, призова Ботьо Гиргинов.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov