Младежи доброволци от шест държави гостуваха в Медийния комплекс на ВУАРР

Младежи доброволци от шест държави гостуваха на Медиен комплекс „Натурал“ към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Визитата им бе в рамките на проекта „Участието на младежите като доброволци в обществените медии“, който се реализира по програма „Еразъм+“. От българска страна участник в проекта е Асоциация „Мария Кюри“, която си партнира с ВУАРР по проекти, свързани с разработката на учебни програми и ръководства за хората с увреждания.

Студенти по политически и компютърни науки от Австрия, Турция, Колумбия, Тунис, Сингапур и Сърбия бяха любопитни да научат как функционира академичното радио, на какъв принцип се изготвя 24-часовата му програма и какви са темите и проблемите, които намират място в предаванията. Чуждестранните гости влязоха в студиото като участници в интервю, за да споделят как дигитализацията променя младия човек, какви са амбициите му днес и има ли свобода на словото. Днешните млади хора са изключително адаптивни и приемат различията, категорична е Саша от Сърбия. Алпер, който живее и учи в Истанбул, е на мнение, че радиото и телевизията продължават да се ползват с най-голямо доверие и авторитет, въпреки офанзивата на дигиталните медии.

Младежите научиха какви са тънкостите при аудио монтажа, а след това работиха и на терен под напътствието на операторите на медията. Момчетата и момичетата с готовност взеха микрофона и пробваха да направят репортаж от мястото на събитието.

 

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov