„Духът е воля“ – 88 съдби на учители по стоицизъм и воля

„Не съм вярвал, че ще седна в инвалидна количка. Но се случва нещо и животът се преобръща. Бог ни е създал да живеем и да се борим. Не трябва да се отчайваме“. Думите са на капитана на националния отбор по тенис на корт в инвалидни колички, балкански и национален шампион. Борис Томов е капитан и на националния баскетболен отбор за хора в инвалидни колички и е един от героите в личностната енциклопедия „Духът е воля“.

Премиерата на трети том на книгата на издателство „Талант“ бе представена във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Пред препълнената седма аудтория авторът и редактор Радка Димитрова представи накратко историите на 88 знакови имена на хора със специални потребности, които не просто не търсят съжаление и не окайват съдбата си, а са постигнали значими успехи в областта на изкуството, спорта, управлението, бизнеса и образованието.

В книгата е разказана историята на Расим Низам  – първия човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Той е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. През 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден, Расим Низам заема престижното 6-о място.

След като нелеп инцидент го приковава в количка, Цветан Кавраков открива своя талант и сега създава картини от пясък от облицовъчни каменни плочи, които се добиват в района между Гоце Делчев и Сатовча. Най-голямото му щастие е, че не просто не е в тежест на семейството си, а с парите, които печели от продажбата на картините, помага за обучението на сина си, който е студент по медицина.

Картина на Цветан вече е притежание на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров, който подари творението си в знак на признателност към издателя. „Бъдете благословени за това, че сте наши учители по стоицизъм“, обърна се ректорът към героите от книгата.

На страниците на книгата е представен и Владимир Гюров, който през юни тази година покори Черни връх със специализирана инвалидна количка. Той сбъдва своята мечта, изкачвайки 2290-метровия първенец на Витоша. По време на тренировка с колело Влади претърпява инцидент, който го оставя обездвижен от гърдите надолу, но това не пречупва желанието му да бъде активен.

„Духът е воля“ разказва и за Ружди Ружди – най-успешния български параолимпиец в последните години, за състезателя Милена Тодорова, която печели първата квота за България по спортна стрелба за хора със специфични потребности в цялата история на Параолимпийските игри.

Читателите ще научат историята на бившия студент на ВУАРР Ивайло Петров, който е един от създателите на Сдружение за възраждане на село Мандрица и негов председател, собственик на екокомплекс, състезател в отбора по баскетбол за хора в инвалидни колички.

Външният й вид по нищо не издава, че е републикански, европейски и световен шампион по канадска борба. Незрящата Ангелина Кръстева е категорична, че животът е прекалено кратък и не си струва да го пропиляваме в мрънкане.
Латин Банков е първият телевизионен водещ в инвалидна количка у нас и един от първита параолимпийци по спортна стрелба.

След като завършва „Сценография“ и „Българска филология“ Тилка Кайрякова се отдава на своята страст и става моделиер на булчини облекла. Това не пречи на дамата с нарушен слух да отделя време и да бъде лектор по жестов език.

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov