Студенти на ВУАРР се включиха в кампанията „Отговорни на пътя“

Ако отклоните погледа си за 5 секунди, при шофиране със средна скорост 80 км в час, вие сте изминали приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи. Изпращането на текстови съобщения при шофиране увеличава вероятността от злополука над 20 пъти.  Достатъчни са 3 секунди липса на внимание, за да предизвикате катастрофа. Тези и други шокиращи данни, свързани с поведението на водачите на МПС на  пътя, са обобщени в информационни брошури, които бяха раздавани днес на участниците и посетителите на есенното изложение на Международен панаир Пловдив.

Кампанията „Отговорни на пътя“ се провежда в рамките на изложбата „Ауто сити“, която се организира от панаира, Областната дирекция на МВР-Пловдив, „Пътна полиция“ и БЧК. В кампанията днес се включиха и студенти от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Служители на КАТ даваха съвети към водачи с малък опит, за шофиране през нощта и за поведение при катастрофа. На място можеха да се проверят онлайн и евентуалните дължими глоби.

„Мястото на високата скорост не е улицата. Никой не е „застрахован“, но можем да се предпазим, ако мислим“, категоричен е инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция“.

Главен инспектор Иван Петков от Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата разкри някои от заблудите, като например, че ако се държиш здраво при сблъсък, няма да пострадаш. Оказва се, че това е възможно, само ако скоростта на автомобила не надвишава 15 км в час. При челен сблъсък с автомобил със скорост 40 км в час, пътник без колан ще бъде изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, което се равнява на падане от петия етаж.

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov