ВУАРР договори споразумение за сътрудничество с индийския Khalsa College

Двустранно споразумение за бъдещо сътрудничество бе договорено между Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и  Khalsa College в индийския щат Пенджаб. Подписване на спогодба обсъдиха президентът на ВУАРР проф. Димитър Димитров и членът на УС на колежа д-р Давиндър Чина. Индийският гост бе на визита във висшето училище, воден от зам.-кмета на район „Северен“ Красимир Асенов. Като директор на артфестивал в Пенджаб, Чина пристига в България за участие в 25-то издание на Международния фолклорен фестивал, който се проведе миналата седмица в Пловдив. В годината, в която градът е Европейска столица на културата, си дадоха среща представителни фолклорни състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия.

„Мисията на Khalsa College е образователен и културен обмен на програми, затова съм изключително радостен да бъда днес сред вас, за да обсъдим бъдещи контакти“, обърна се д-р Чина към проф. Димитров и му поднесе картина от индийския щат, тарамбука, амулет за предпазване от зли сили, както и книга за мисията на техния прочут гуру Нанак.

Khalsa College, основан през 1892 година, съчетава традициите и модерното образование в петте си факултета по хуманитарни и социални науки, бизнес администрация, аграрни и компютърни науки. Негови възпитаници са популярни учени, политически лидери, писатели, актьори и журналисти, военни и олимпийци.

Проф. Димитров запозна госта с бакалавърските, магистърските и докторските програми във ВУАРР, възможностите за дистанционно обучение, медийния комплекс, издателството и лабораторията за сушени плодове.

Културен и академичен обмен в сферата на агробизнеса и регионалното развитие, както и международно сътрудничество, свързано с човешките права, договориха представителите на двете страни. ВУАРР получи покана за участие в Международния фолклорен фестивал в Пенджаб през ноември, както и възможност да представи своята колекция картини на именити български художници.

С подписване на споразумението ВУАРР ще стане първото българско висше училище, представено в индийския щат.
Маслено платно с възрожденските къщи на Стария Пловдив, икона на патрона на ВУАРР Св. Димитър и праскови от опитното поле на вуза получи д-р Давиндър Чина, който благодари за гостоприемството и ползотворната среща.

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov