300 доказани личности от страната и чужбина във втори том на „Изявени пловдивчани“

Вторият том на Личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ бе официално представен на 22 май 2019 г. в Народна библиотека „Иван Вазов“. И двата тома са издание на Академично издателство „Талант“ на ВУАРР.
Над 700 изтъкнати специалисти, научни работници от всички сфери на социално-икономическия живот, политици и общественици, дейци в областта на образованието, културата и спорта, са включени в първата част на енциклопедията. Във втория том са представени още 300 изявени пловдивчани, живеещи в страната и чужбина, които с не по-малко ентусиазъм и творческо вдъхновение заемат своето място в културата, просветата, политиката и спорта на града ни.

Книгата е посветена на избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и 25-годишнината на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. За първи път в историята се прави опит да се съберат биографични данни не само за видни пловдивчани, но и за хора, допринесли за развитието и специфичния облик на града ни. Енциклопедията допълва цялостната представа за визията на Пловдив, като показва личности, които го създават, развиват и утвърждават като ценен исторически, културен, административен, научен, спортен и технологичен център.

Екипът на Академично издателство „Талант“ при ВУАРР е работил по изданието в продължение на четири години. Ректорът акад. проф. д-р инж. Димитър Димитров е издател и негов ръководител, а Радка Димитрова е съставител на книгата.
За създаването на „Изявени пловдивчани“ са осъществени стотици контакти с успели в своето поприще пловдивчани, техни наследници, редица неправителствени организации, професионални съюзи, историци, писатели, използвани са общи и специални енциклопедии.

„От чисто просветителска гледна точка – информационно, книгата запознава читателите с известни от миналото и от съвремието личности, но и с недотам известни граждани на света, свързани с Пловдив, които тук в България не знаем. Дължим благодарност за помощта от активисти на българската диаспора, като проф. Славик Табаков от Англия и Пламен Димов от Финландия, които са и наши консултанти“ – коментира акад. проф. Димитров.

По думите му в книгата са включени имената на пловдивчани, които са оставили диря в своята професия или в обществения живот, за които следващите поколения трябва да знаят

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov