ВУАРР подкрепи българската премиера на румънска пиеса

Творческият процес съзидание ли е или мъчителна борба на автора със самия себе си? Какви са взаимоотошенията между творец и герой? Отговор на тези вечни въпроси се опитва да даде новата пиеса на румънския писател Валериу Бутулеску – „Синьо Хергеле“, чиято българска премиера се състоя в Пловдив.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите подкрепи реализацията на спектакъла на театър „А’ парт“, който се зае да интерпретира провокативния текст на Бутулеску. Той е сред носителите на голямата награда от международния конкурс за къс разказ „Алеко“. Румънският белетрист получава отличието в Свищов преди четири години за разказа си „Във влака“.

„Щастлив съм, че в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, моята пиеса ще бъде видяна от българска публика“, сподели Бутулеску, който бе в Пловдив за първото представление на „Синьо Хергеле“.
На въпрос как е открил Алеко Бутулеску заяви, че Щастливеца е многократно преиздаван в Румъния и че самият той е чел „Бай Ганьо“ още като ученик в училище. Без да подозира, че десетилетия по-късно ще получи наградата „Алеко“.

Сюжетът на „Синьо Хергеле“ прави препратка към живота на Алеко, убит трагично от своя герой Бай Ганьо.

Режисьорът на спектакъла Сашо Петков призна, че пиесата на Бутулеску го грабнала още с първия прочит, затова решил да я реализира в рамките на проекта на театър „А’ парт“ „България и Румъния заедно и в театъра“.

В стила на театър „А’ парт“ спектакълът започна на улицата, сред което актьорите поканиха публиката да ги последва в театралната зала.

 

,

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov