Френски студенти, изучаващи традициите и развитието на селските райони, гостуваха във ВУАРР

Студенти от Професионален аграрен лицей в Перон – Северна Франция, избраха Пловдив и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за свой изследователски проект, който проучва традициите и културата на селските райони. 18 младежи от Франция, Австралия, Румъния и Мадагаскар и техни преподаватели посетиха ВУАРР, за да се запознаят отблизо с темата и да се срещнат със свои български колеги. След задълбочено проучване на български висши училища, те решили да обменят опит именно с ВУАРР, тъй като работи в посока на съхраняване на традициите в малките населени места и предлага възможности за образование и повишаване на квалификацията на хората в тях.

„Съзнателно им предложих да насочим вниманието си към България, а не към Италия или Испания, както обичайно, защото вашата страна е слабо позната на французите. И след като разбрах, че Пловдив е Европейска столица на културата, категорично раших да посетим именно този град“, обясни ръководителят на групата Аурелия Хаюн.

Ректорът на ВУАРР акад. проф. Димитър Димитров приветства гостите и разказа накратко историята на висшето училище от създаването му до днес. Той уточни, че студентите тук имат свободата да избират формата на обучение – редовно, задочно, дистанционно или по индивидуален план, за да могат едновременно да работят. Акад. Димитров поясни, че годишно вузът приема 1500 нови студенти и се похвали, че няма безработни сред завършващите. Ректорът покани френските младежи да се възползват от възможностите на програма „Еразъм+“ и да прекарат един семестър тук.

Бакалавърските и магистърските специалности на ВУАРР бяха представени от експерта от Международния отдел Миглена Казашка, която фокусира вниманието си и върху възможностите на „Еразъм+“. Зам.-ректорът по учебната дейност проф. Марияна Иванова презентира основните международни проекти, по които висшето училище работи с партньори от различни европейски държави – SULANET, VIVET, ECOGARD, ECOAGRI, WATERSCHOOL.

Какви са културно-историческите особености на Пловдивски регион разказа зам.-деканът на Факултета по икономика и управление доц. Екатерина Арабска. Тя обърна внимание не само върху популярните забележителности, които са туристически атракции, а и върху по-малки населени места, за да даде пример как хората в тях съхраняват традициите. Студентите от Франция бяха впечатлени от галерията на открито в Старо Железаре – артистичен проект на българския художник Венцислав Пирянков, който живее и работи в Познан, но лятото води свои студенти да работят в дядовата му къща в пловдивското село. Те рисуват своите проекти и портрети на световноизвестни личности върху дуварите на къщите и от няколко години насам селото се радва на невероятен интерес от страна на наши и чужди туристи. Проектът е част от програмата на „Пловдив – Европейска солица на културата“.
За Куртово Конаре и традиционната лютеница, произведена от местните по стари рецепти и призната за продукт на движението „Слоу фууд“, разказа още доц. Арабска. Розовият домат на селото е в световната кулинарна съкровищница. Брацигово, Старосел и Бачково бяха другите атрактивни места, посочени като пример за съхраняване и популяризиране на наследството.

При срещата си със своите български колеги гостите представиха френската образователна система и спецификата на своето висше училище, специализирано в сферата на земеделието и подкрепа на селските райони. Целта е те да станат по-популярни и атрактивни за младите хора. Това е и амбицията на ВУАРР – да подкрепи опазването на нематериалното културно наследство и да образова достатъчно млади хора, които да работят за съживяване на малките региони.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov