Проф. Калин Янакиев: Ние сме Европа, а не „ние“ – и Европа

Защо мнозина българи говорят за „ние“ и Европа, защо се делим на либерали и консерватори, каква е причината да се чуват все повече гласове за „Европа на отечествата“, заплаха ли са бежанците, какво ни пречи да разбираме Истанбулската конвенция и каква е причината да се делим на русофили и русофоби? Това бяха основните теми, които коментира философът и културолог проф. Калин Янакиев. Той бе поредният гост на клуб „Приятели на ВУАРР“. Студентите и преподавателите проявиха изключителен интерес и препълниха седма аудитория за лекцията му „Европа и България – настояща ситуация и перспективи“.

Като изтъкнат философ, анализатор на християнските постулати и ценности, проф. Калин Янакиев призна, че се чувства тревожен от процесите, които текат в Европа  и България. И за пораждащия се  евроскептицизъм. Разбира се, има своите обяснения и те са: наслояваното ни внушение, че като част от славянския свят сме нещо различно от Европа, че на Русия се дължи появата ни на картата на Стария континент и че в близкото ни минало е нямало нищо осъдително. Защото всъщност  комунизмът у нас не бе осъден истински. Той изрази несъгласие с внушението за т.нар. „брюкселска бюрокрация“, лансирано от противниците на либерална Европа. Не приема идеята за „Европа на отечествата“, което би довело до възраждане на диктатурите.  Проф. Янакиев не може да каже защо новите и традиционни десни партии се обръщат към консерватизма.

Що се отнася до мигрантската вълна, гост-лекторът посочи данни от последните проучвания, които показват, че в Европа живеят едва 7% мюсюлмани. Той се пошегува, че дори цялото население на Сирия да се изсипе в Германия, Англия и Франция, това не би представлявало заплаха, защото пак ще е под 10%.

Лекторът зададе риторичния въпрос може ли да има „пещерен антинацизъм“, както защитниците на някогашния комунистически режим в България твърдят, че много анализатори – застъпници на демократичните процеси у нас, са обвинени в „пещерен антикомунизъм“.

Проф. Янакиев остана впечатлен от интереса на студентите на ВУАРР към проблемите на Европа и България. По думите му, ректор като проф. Димитър Димитров създава условия за формиране на собствена гледна точка у младите хора и приветства идеята за организиране на срещи с изявени обществени личности.

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov