„Който се смее, дълго живее“ събра 44 карикатури на беларуска художничка

„Когато взимам в ръка молива, аз се стремя да накарам човека, уморен от проблеми, като погледне моите рисунки, да се усмихне и да се отърси от тежестта на своите грижи. Проблемите да му се сторят малко по-малки, смелостта му да порасне повече, а всичко, което го е тревожило, да се развие благополучно“.

Това сподели с публиката, дошла да види самостоятелната й изложба на карикатури в Регионалния етнографски музей Пловдив, беларуската художничка Марина Горелова. Талантливата дама не можа да присъства физически на откриването, но затова пък изпрати аудиопослание, в което благодари на организаторите от ВУАРР и Дружеството на пловдивските карикатуристи за шанса в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, тя да представи своето творчество в града на тепетата. Впечатлена от древната му история, Марина, която е и поетеса, написала стихотворение, в което сравнява Пловдив с Троя и Рим. То също прозвуча като поздрав към посетителите на изложбата.

Марина твори главно в жанра на карикатурата, а рисунките й са разнообразни като тематика – икономика, екология, армия, медицина, спорт, образование, култура, семейство. Пловдивската изложба събира 44 творби, създадени в различни периоди от творчеството й, като повечето са представяни на международни изложби и са отличени с награди от световни конкурси и фестивали на карикатурата. Като мото тя избира българската пословица, на която се натъкнала, докато умува за название на експозицията си – „Който се смее, дълго живее“.

Горелова е член е на Дружеството на пловдивските карикатуристи от 2017 година, припомни председателят Цочо Пеев.

Любопитното е, че беларуската художничка е втората жена член на Дружеството на пловдивските карикатуристи, наред с Нежна Филипова.
Мечтата на Марина да направи изложба в България сбъдва почетният председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи и ректор на ВУАРР акад.проф. д-р Димитър Димитров. Етнографският музей не е избран случайно, тъй като тук се провежда международното биенале „Майстори на карикатурата“.

През октомври карикатуристи от пет континента ще вземат участие в поредното издание на биеналето на карикатурата, които ще представят интерпретации по темата „Прасето и културата“.

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov