Съботно матине със стихове и музика на двама академици

Наред с именити клавирни изпълнители на сцената се качи и 8-годишната пианистка Лъчезара Димитрова

„Събуди се със стих, музика и смях“ – под това мото се проведе съботното матине в Студио 1 на Радио Пловдив, което събра почитатели на поезията и клавирните изпълнения. Инициатори на арт събитието, посветено на домакинството на Пловдив като столица на културата на Европа, бяха двама академици – ректорът на ВУАРР Димитър Димитров и преподавателят от АМТИИ Николай Стойков.

Публиката се потопи в поетичния свят на Дим К Дим, артистичния псевдоним на акад. Димитров, със стихове от последната му стихосбирка „След десети“. Угасването на българското село, стопяването на нацията, бягството на младите зад граница, завистта, както и философията на битието, са част от проблемите, които провикират автора за написването на поетичната книга. Към нея вече има издаден и аудиодиск с изпълнения на автора.

Началото на музикалната част на матинето постави 8-годишната Лъчезара Димитрова. Малката пианистка събра овациите на присъстващите с пиеса от Гедике.

Авторски композиции на акад. Николай Стойков, произведения на Шопен, Менделсон, Мусоргски, Скрябин и Падаревски прозвучаха в изпълнение на доказани професионалисти като проф. Ромео Смилков, Велислава Стоянова и Мартин Дафинов, както и на студентите Лусия Велева, Евридика Вълчева и Димитър Димитров.

Порция смях поднесе актьорът от Пловдивския драматичен театър Стоян Сърданов със сатиричните стихове и епиграми на акад. Димитър Димитров.

Транскрипция върху Моцарт на акад. Стойков прозвуча в изпълнение на Велислава Стоянова. Композиторът е автор и на хайку за гениалния творец.

Красив финал на матинето сложи най-малката участничка – Лъчезара Димитрова, която изпълни „Пайдушка“ на Светослав Обретенов.

Въодушевени от реакцията на публиката, двамата инициатори на събитието обещаха да превърнат матинетата в традиция.

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov