Кулинарен фестивал на Еразъм студентите

В кулинарията се преплитат традициите, битовите навици и особености на отделните народи, които оставят отпечатък върху приготвянето и вкуса на храната. Тя е изкуство и култура. Характерни за своята държава ястия приготвиха Еразъм студентите във ВУАРР на организирания кулинарен фестивал в учебната кухня на висшето училище.

Храната трябва да е вкусна и да доставя удоволствие, категорично заявиха участниците от Испания, Италия, Полша и България, които се впуснаха в своеобразна надпревара, за да измайсторят типичното за своята страна кулинарно изкушение и да впечатлят присъстващите на дегустацията.

Родината на паелята е Валенсия, а традицията повелява да се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват, са от портокалово дърво, защото придават допълнителен аромат на ястието. Според обичая паелята се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана, обяснява Гаспар Мануел. Той е студент в Университета на Кордоба и измайстори паеля с пилешко месо.

Тайната на добрата храна е в продуктите, категоричен е Алберто Лука, който доказа за пореден път, че италианците са ненадминати майстори на пастата. Когато един италианец готви спагети или друг вид паста, то той от дете знае как да ги свари. Когато се прави сосът, се свещенодейства. Алберто заложи на патладжан, домати, лук и чесън. И тъй като за италианците пастата е само предястие, Лука сътвори и основно – кюфтета от телешка кайма със сос и подправки.

Полската кухня представлява съчетание на елементи, възприети от готварските традиции на националностите, населявали земите в различни периоди – евреи, украинци, белоруси и литовци. Богата е на месо, използва много сметана и яйца, обясяна Марта Кржевска. Тя се включи в кулинарната фиеста с пържено пишеко филе, задушени картофи и настъргана на ренде краставица със сметана.

Родопската кухня се приближава към днешната диетична, защото топлинната обработка се извършва чрез варене, печене и задушаване, и по-рядко чрез пържене. Всички продукти се използвали в натурален вид , като се запазвали чрез сушене, осоляване и заравяне в земята. Съвременните кулинарни техники и продукти са дали своето отражение, но всеки турист и гост на Родопа планина би трябвало да опитат от типичните за този край ястия като клин, пататник, марудник, чеверме, качамак, трахана, казва Ирем Пашова. Първокурсничката от специалност „Счетоводство“ също се включи във вкусното състезание, а гостите си облизаха пръстите с приготвения от нея родопски клин. Родената в Сърница студентка доказа, че е истински майстор и спечели първото място с гласовете на публиката.

Ректорът на ВУАРР проф. Димитър Димитров също се включи в дегустацията, благодари на участниците в инициативата и им връчи грамоти.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov