Британски фермери гостуваха във ВУАРР Британски фермери гостуваха във ВУАРР

19 британски фермери посетиха Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в рамките на форум по проблемите на поливното земеделие. Делегацията се запозна с програмите за обучение и квалификационните курсове за земеделски производители. Ректорът и председател на Българската национална асоциация по водите проф. Димитър Димитров приветства фермерите и очерта накратко спецификите на регионалното развитие у нас. „Нашите проучвания показват, че в малките населени места има нужда от образователни центрове – място за обмен на информация, сертифициране на продукти, разработване на обучения, насочени към повишаване на мотивацията и разширяване на знанията за първи стъпки за започване на нов бизнес“, заяви ректорът.

Секретарят на Британската асоциация по напояване Мелвин Кей, който е строителен инженер и е проектирал напоителни системи в Близкия Изток и Африка, а в момента работи за няколко международни организации, представи накратко английския опит. Председателят на Асоциацията Антъни Хопкинс говори за иновациите в поливното земеделие в Обединеното кралство.
Неформален водач на групата бе българинът Сали Ходжов, който от 15 години работи във Великобритания, а днес вече е директор производство на ферма за меки плодове в Кент.

Със спецификите на оризопроизводството у нас британските фермери се запознаха при посещението си в „Арон райс“ – Съединение – фабрика за преработка на оризова арпа до бял ориз с капацитет 4,5 т на час. Тя е и сред най-големите клиенти на „Напоителни системи“ ЕАД. След разходка из оризовите полета фермерите посетиха и язовир „Пясъчник“.

Изпълнителният директорът на Българската национална асоциация по водите инж. Николай Цанков заяви, че английските производители са изключително впечатлени от видяното у нас и отправят покана към българските си колеги да посетят техните ферми.

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov