Българите в топ 3 на туристите в Македония

Молдова отпуска нисколихвени заеми, за да задържи младите хора в страната, стана ясно на Международната научно-практическа конференция „България на регионите 2018“, организирана от ВУАРР

Ръст от 20% на български туристи отчита Македония за настоящата 2018 година. Българите са в топ 5 на туристите, посещаващи югозападната ни съседка. Най-голям интерес представляват манастирите, които са над 300, а 120 от тях могат да посрещат туристи. Гастрономията, природата и историята привличат вниманието на любителите на туризма, като Охрид и Скопие са градовете, в които най-често гостуват българите, отбезява проф. Деян Методиески от Университета „Гоце Делчев“ в Щип. Докладът му, свързан с регионалната политика за развитие на туризма, бе представен на Международната научно-практическа конференция „България на регионите 2018“, организирана от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“, която събра учени от 13 държави.

Оказва се, че кризата за квалифицирани кадри е проблем за целия Европейски съюз. Младите хора търсят благоприятна работна среда и по-високо заплащане и са готови да емигрират, ако ще си гарантират по-добро бъдеще, уточни проф. Методиески.

За да задържи младите хора правителството на Молдова започва проект „Първи дом“. Те получават заем с много ниска лихва, за да закупят жилище и да се установят трайно в страната, разказа Корина Каушан от Университета на Молдова. Държавата финансира обучението по приоритетни професионални направления, а студентите се задължават след завършването си да работят в продължение на три години в страната.

Отпускане на нисколихвени заеми за жилища и разкриване на нови работни места са мерките, които Литва трябва да предприеме, за да задържи младите хора, анализира в рамките на конференцията проф. Едуардас Спириажевас от Университета Клайпеда в Литва. Негов бе един от пленарните доклади в конференцията за предизвикателствата на регионалната политика, географски и демографски подходи.
За бурно развитие на туризма в Азербайджан говори проф. Новруз Гулиев от Университет в Баку. Тази тенденция привлича все повече млади хора към специалност „Мениджмънт на туризма“.

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov