Наследници на основателя на аграрната наука се срещнаха със студенти на ВУАРР

Внукът и внучката на Константин Малков бяха гости на събитието по повод 140 години от рождението му

„Бъдете знаещи, бъдете себе си, не отстъпвайте от целите, които сте си начертали! Когато човек знае какво търси, той намира и пътя!“

Това послание отправи към студентите от ВУАРР Зорница Каразапрянова. Внучката на основателя на аграрната наука в България бе гост на събитието по повод 145 години от рождението на Константин Малков, организирано от висшето училище. Заедно с нея на срещата със студентите бе и нейният брат Дечо Малков.

Константин Малков завещава на поколенията агрономи и научни работници изключително ценни резултати като класификацията на българските пшеници, задълбочено изследва културите памук, фъстъци, сусам, нахут. За 13 години изследователска дейност, великият агроном подготвя и публикува 273 научни труда, голяма част от които са поместени в реномирани аграрни списания. Той е основоположник на агротехническите проучвания у нас и управител на първата Земеделска опитна станция в Садово. Институтът по растителни и генетични ресурси носи неговото име. Специално място в музея на института е отредено на основоположника на земеделската наука.

Малков има съществен принос и към фитопатологията, като пръв в света определя и описва редица нови болести при селскостопанските култури, уточни ръководителят на Департамента по агробизнес и общообразователни науки във ВУАРР доц. Светла Димитрова, която представи накратко делото на забележителния агроном.

Кратък видеофилм припомни биографията на Константин Малков, който сам казва: „Аз живях само 35 години, но работих, като че ли съм живял 75“. Последната му мисъл е за любимото опитно поле, където пожелал да бъде погребан, за да чува шума на люлените от вятъра златни класове. Неслучайно присъстващите на събитието получиха и снопче житен клас.

Отлят в бронз, Малков посреща студентите на ВУАРР, „седнал“ на пейка пред ректората. Днес пред монумента си направиха снимка и неговите наследници.

Зорка Каразапрянова и Дечо Малков се върнаха в годините назад, за да разкажат за семейството, в което образованието е била на изключителна почит. Вижте повече във видеото:

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Banda by Antoni Sinote Botev & Evgeni Dimonni Dimov